Incluzio Twenterand > Informatie voor het netwerk

Informatie voor het netwerk

oudere en jongere man in gesprek zittend in de tuin

Familie en vrienden die om je heen staan, zijn jouw sociale netwerk. Ze willen tijdens en na de scheiding graag voor je klaarstaan. Het is fijn als iemand voor je klaarstaat en een luisterend oor biedt.

Maar het kan ook zijn dat jouw verdriet hen zo raakt dat zij zich tegen je ex-partner afzetten. Het wordt dan lastig om alles nog reëel te kunnen bekijken, omdat emoties dan een rol spelen. Het is daarom ook belangrijk dat je mensen om je heen hebt die er wat neutraler in staan zonder dat jij je afgevallen voelt.

Familie en vrienden

Voor kinderen is het belangrijk om ook na de scheiding goed contact te hebben met de familie, met name opa en oma kunnen hier een grote rol spelen. Als het bij opa en oma hetzelfde is als voorheen, kan dat de kinderen rust geven. Rust en continuïteit is het beste voor de kinderen. Spreek als opa, oma of ander familielid nooit negatief over de andere ouder, kinderen blijven loyaal aan beide ouders en zullen dan niet graag meer komen! Word geen hooligan, ga dus niet jouw eigen strijd voeren tegen de ex-partner!

Hoe vertel je het je kinderen dat jullie uit elkaar gaan?

  • Wacht niet te lang met vertellen. Als kinderen het via andere kanalen horen, kun je niet de steun verwachten die je op dat moment zo hard nodig hebt.
  • Vertel het in ieder geval niet eerder aan de familie dan aan de kinderen. Hierdoor kunnen zij zich (nog) minder belangrijk voelen.
  • Geef aan dat jullie allebei achter de beslissing staan en dat jullie het gezamenlijk op willen lossen.
vrouw naast jongen die tegen de muur op een gang zit

Scheiding en school

Kinderen brengen een groot deel van hun tijd op school door. Zorg ervoor dat je samen met de kinderen de school inlicht en dat je de leerkrachten verzoekt om in contact te blijven in het geval de kinderen minder gaan presteren of dat hun gedrag wezenlijk verandert. Leerkrachten kunnen een groot verschil maken in de wijze waarop de kinderen de scheiding verwerken.

Voor het onderwijs heeft de website Villa Pinedo een scheidingspakket gemaakt, met daarbij input van de kinderen zelf. Er is ook een handige checklist over scheiden die inzicht biedt in wat jij als docent kunt doen.