Incluzio Twenterand > Informatie voor kinderen

Informatie voor kinderen

Een scheiding is het beëindigen van een huwelijk, zegt het woordenboek. Het is niet het beëindigen van het ouderschap. Een vader of moeder kan nooit ‘ex-ouder’ worden. Als jouw ouders uit elkaar gaan, heeft dit ook gevolgen voor jou!

De impact van de scheiding op kinderen

De scheiding van de ouders betekent vaak een onverwachte en ongewenste verandering in jouw leven als kind. Je hebt ineens twee huizen en misschien ook wel twee woonplaatsen. En ook kun je te maken krijgen met:

  • Nieuwe partners van je ouders (en misschien hebben zij ook kinderen)
  • Een andere school
  • Lastige situaties rondom feestdagen en verjaardagen
  • Loyaliteitsproblemen (je hebt misschien het gevoel dat je moet kiezen tussen je ouders of hun wensen)

Met name in de periode waarin de scheiding zich afspeelt en jouw ouders niet altijd tijd voor je hebben, worstel je vaak met gevoelens, onzekerheden en angst. Jouw vertrouwde omgeving is uit elkaar gevallen. Dit zorgt voor een rouwproces. Onderschat deze gevoelens niet. Vertel je gevoelens aan jouw ouders of aan iemand die je kunt vertrouwen, zoals een vertrouwenspersoon. Het is namelijk heel normaal en wanneer je er met iemand over kan praten, zal je dit veel beter laten voelen.

Elk kind reageert anders op een scheiding. Herkenbare reacties zijn boosheid, verdriet, angst, vermoeidheid, concentratieproblemen, lichamelijke klachten, terugvallen op kinderlijk gedrag zoals bedplassen of duimzuigen, moeite met schakelen tussen de twee huizen, niet willen praten of juist meer aandacht vragen. Soms is er ook opluchting als het einde in zicht komt van een fase waarin de ouders continu ruzie maken. Met name in de beginperiode is het belangrijk dat er naar jou als kind geluisterd wordt.

Blijf samen praten!

Het is begrijpelijk dat je het liefst ziet dat je ouders samen in één huis wonen. Maar als dit niet meer lukt, blijf dan vragen, praten en knuffelen met allebei jouw ouders. Blijf dus samen praten.

Wanneer moet je hulp zoeken?

  • Als jouw boosheid niet over gaat.
  • Als je je depressief of somber voelt.
  • Als je nergens zin in hebt.
  • Als je niet meer kunt slapen.
  • Als je alleen maar negatief kunt denken.
  • Als je alleen maar denkt aan hoe jouw zus(je)/broer(tje) zich voelt of hoe jouw ouders zich voelen.

Het is heel logisch dat je hoopt dat jouw ouders weer bij elkaar komen, maar bedenk dat ze er heel lang over hebben gedaan om de beslissing te nemen om te gaan scheiden. Jouw ouders zullen altijd van jou houden, ook al zijn ze nu druk met de scheiding en hebben zij daardoor minder oog voor jou.

Als alles afgerond is, zullen ze weer voldoende tijd hebben voor je. Maar dat neemt niet weg dat je er mag zijn! Stel vragen en geef jouw mening. Je zult nooit hoeven te kiezen tussen jouw ouders. Je mag ze allebei even lief vinden.

Het is nooit jouw schuld

Een scheiding is iets tussen twee volwassen mensen. Het is nog nooit zo geweest dat een kind de schuld is van een scheiding. Ook in jouw geval niet.

Handige boekentips

Dit lijstje met boekentips maakt het misschien wat makkelijker om met jouw nieuwe situatie om te gaan. Of om goed uit te begrijpen wat er aan de hand is.

Naar de boekentips

Meer informatie

De website van Villa Pinedo is speciaal voor kinderen en jongeren waarvan de ouders uit elkaar gaan of al zijn. Je vindt er allerlei informatie en antwoorden waar je zeker wat mee kunt!

Ook lees je er ervaringen van andere kinderen waar je misschien wat aan hebt.