Incluzio Twenterand > Informatie voor ouders

Informatie voor ouders

Als je uit elkaar gaat, verandert er veel in het leven van alle gezinsleden, familie en vrienden. Je gaat uit elkaar als partners, maar jullie ouderschap blijft bestaan. Naast de praktische en financiële zaken die geregeld moeten worden, heb je als ouder ook te maken met jouw eigen emoties, verdriet en eventuele boosheid.

Onderstaande informatie kan je helpen om bewust te worden wat een scheiding inhoudt en wat je kunt doen om te voorkomen dat het een conflictscheiding (vechtscheiding) wordt. Daarnaast komt aan bod hoe om te gaan met de ex-partner en hoe jullie samen vorm kunnen geven aan het ouderschap, hoe loyaliteit werkt bij kinderen en even zo belangrijk, hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.

moeder en zoon met gezichten bij elkaar

Automatisch gezag

Vaak is het niet duidelijk hoe het is geregeld met het gezag over de kinderen. Wie heeft het gezag en hoe regel je dat de andere ouder ook het gezag heeft?

Lees meer
woonkamer vol verhuisdozen

Verhuizen en het ouderschapsplan

Mag een ouder verhuizen wanneer ze in het ouderschapsplan bepaald hebben dat er niet buiten een straal van een aantal kilometers mag worden verhuisd?

Lees meer
logo Rijksoverheid

Scheiden of uit elkaar: wat moet ik regelen?

Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informatie over scheidingen. Als je na het lezen hiervan nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Met een handige vragenlijst kun je hier een overzicht maken van dingen die je moet regelen. Ook staat er een video op waarin al veel wordt uitgelegd over waar je aan moet denken.

Naar de website van de Rijksoverheid
familie van vier op strand bij blauw water en begroeide rots

Scheiden en vakantie

Scheiden of blijven? Dat is voor veel stellen altijd een vraag zo rondom een vakantieperiode. Het hele jaar gaat het niet zo lekker, maar de vakantie is al besproken. Deze ga je niet meer afzeggen, ook omdat je de kinderen niet wilt teleurstellen.

Soms bloeit de relatie helemaal op tijdens een vakantie, maar ook vaak is de tijd na de vakantie voor één van de partners het moment om te vertellen dat hij of zij wil scheiden of de relatie wil verbreken.

Als je twijfelt, kun je het beste op zoek gaan naar een goede relatietherapeut. Deze geeft je meer inzichten in jullie relatie en kan meestal ook nagaan waar of wanneer de perikelen zijn begonnen. Geef het nog een kans. Want: “je weet pas wat je hebt, als het er niet meer is”.

schoolbord met de tekst 'tip' en een getekend blauw lampje en roze uitroepteken

Handige links en boekentips

Om jou en je kind op weg te helpen in deze toch al moeilijke situatie, hebben we een aantal tips die handig kunnen zijn. Dit maakt het makkelijker om overzicht te krijgen van alles wat er geregeld moet worden, bijvoorbeeld een ander huis of een omgangsregeling.

Voor kinderen hebben we een lijstje met boekentips samengesteld die het misschien wat makkelijker maken om met jullie situatie om te gaan. Of om goed uit te leggen en voor je kind begrijpelijk te maken wat er aan de hand is.

Hoe vertel je het de kinderen?

  • Wacht niet te lang met het vertellen. Als ze het via andere kanalen horen, kun je niet de steun verwachten die je op dat moment zo hard nodig hebt.
  • Vertel het in ieder geval niet eerder aan familie dan aan de kinderen. Hierdoor kunnen zij zich (nog) minder belangrijk voelen.
  • Geef aan dat jullie allebei achter de beslissing staan en dat jullie het gezamenlijk op willen lossen.
kindertekening van ouders en kind door midden gescheurd

Loyaliteit

Kinderen houden van beide ouders en willen graag het beste voor hen allebei. Het is pijnlijk als een ouder in het bijzijn van het kind de ander bekritiseert. Goed onderling contact is beter voor het kind.

Het loyaliteitsconflict is er vooral als het kind van de ene ouder naar de andere gaat. De wisseling van ouder en huishouden kost veel energie. De andere ouder wordt gemist, wat gezien kan worden alsof het kind het niet fijn heeft bij deze ouder. Dit kan weer een bron voor conflict zijn. Het kan ook zijn dat het kind gaat zorgen voor de ouders en datgene gaat zeggen wat ouders graag willen horen.

Kinderen houden van beide ouders. Ze willen geen van beiden kwijt! Ze willen dan ook dat hun ouders gelukkig zijn. Als ouders er moeite mee hebben dat een kind de andere ouder lief vindt en mist, dan merken kinderen dat zonder dat je het zegt. Ze houden daarom hun mond. Vaak gaan ze zelf ook lelijke dingen over de andere ouder zeggen. Ze denken, merken soms, dat hun vader of moeder dat fijn vindt. Het is vaak niet wat ze echt van de andere ouder vinden, maar ze proberen in een goed blaadje te komen.

Bron: www.metelkaaruitelkaargaan.nl en het boek Van alles twee, Delfos M.F. (2006).

Het gezamenlijke ouderschap

Het is vaak lastig om het ouderschap na de scheiding weer voort te zetten. Er is veel gebeurd in de tussentijd en dat vergt voor iedereen de nodige aanpassingen. Een belangrijk item is dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je sterker in je schoenen staat. Enkele tips zijn:

  • Zorg voor afleiding, zoals sport of een andere hobby.
  • Zorg voor een positieve sociale omgeving, sluit je af voor negativiteit.
  • Probeer zaken waar je geen invloed op hebt los te laten of te accepteren.
  • Denk na voordat je iets zegt. Je hoeft niet gelijk te reageren.