Incluzio Twenterand > Juridische informatie bij scheidingen

Juridische informatie bij scheidingen

Als je de beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, heb je de keuze om samen de procedure in te zetten of ieder voor zich.

Alleen scheiden

Als je de echtscheidingsprocedure allebei apart wilt afronden, heb je een advocaat nodig. Deze zal jouw belangen behartigen. Let op: alles wat schriftelijk naar jouw ex-partner wordt gestuurd of mondeling verteld wordt door je advocaat, kan op je ex-partner heel anders overkomen dan hoe jij het bedoeld hebt.

Samen scheiden

Wanneer je ervoor kiest om samen met je ex-partner de procedure in te zetten, kun je samen veel meer overleggen, waardoor de afhandeling van de scheiding beter kan verlopen.

ouder koppel in gesprek aan tafel

“Je kunt nog altijd meer overleggen aan de keukentafel dan in de rechtbank!”

stappenplan bij een scheiding

Scheiding en de fiscus

Let bij de verdeling van het vermogen op dat dit geen fiscaal mijnenveld wordt. Misschien zijn jullie goed overeengekomen hoe jullie de zaken verdelen, maar als je bijvoorbeeld spaargeld ruilt tegen een lijfrente of overwaarde van de woning, kom je in een fiscaal gevaarlijke zone. Laat je daarin goed voorlichten. De echtscheiding is al een vervelende periode, zorg ervoor dat er niet nog een vervelende periode achteraan komt!