Incluzio Twenterand > Incluzio Twenterand en Jumbo geven startschot voor Signaalpunt Eenzaamheid

Incluzio Twenterand en Jumbo geven startschot voor Signaalpunt Eenzaamheid

Op dinsdag 14 mei 2024 is in de Jumbo in Vriezenveen het officiële startschot gegeven voor het Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand. Vanaf nu kunnen inwoners, ondernemers en zorgprofessionals die eenzaamheid ervaren of bij een ander vermoeden digitaal een signaal afgeven via het online platform Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand. Mensen die vermoedelijk eenzaam zijn, worden dan benaderd met de vraag of er inderdaad sprake is van een gevoel van eenzaamheid. Als dat het geval is, kan bij behoefte worden meegedacht in hoe dit te verminderen.

De lancering van het signaalpunt in Twenterand vond plaats in de Jumbo in Vriezenveen. Een logische plek, vindt ook Martin Veltkamp, eigenaar van deze vestiging: “Als familiebedrijf en supermarktketen staan we midden in de samenleving. Onze winkel is voor veel mensen uit het dorp en daarbuiten een belangrijke ontmoetingsplek. Daarom willen wij bijdragen aan het signaleren en terugdringen van eenzaamheid. Dit doen we bijvoorbeeld al door middel van onze Kletskassa’s, waar mensen zonder haast en met behoefte aan een praatje hun boodschappen kunnen afrekenen. Dat we vanaf nu met het Signaalpunt ook als ondernemer zelf ook een plek hebben om naartoe te gaan om een signaal van eenzaamheid af te geven, is echt een aanvulling. Onze medewerkers kunnen zo ook voor die mensen die geen Kletskassa opzoeken of een gesprek willen aangaan toch iets betekenen.” Jumbo maakt deel uit van de landelijke en lokale coalitie tegen eenzaamheid.

Het moment van de lancering vond plaats tijdens de Week van de Gezonde Twenterander. Later deze week zal ook in de Jumbo in Westerhaar aandacht worden gegeven aan het nieuwe Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand.

 

Hoe werkt het Signaalpunt

Signalen die via het Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand worden gegeven, komen terecht bij het Zorginformatiepunt (ZIP). Dat is het loket waar inwoners terecht kunnen met vragen over welzijn en zorg, maar ook over wonen, opvoeden en opgroeien. Hier zorgen ze er vervolgens voor dat de juiste personen of partijen contact zoeken met de persoon die mogelijk eenzaam is. Samen kijken zij of er behoefte is aan advies of ondersteuning. Afhankelijk van de behoefte kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar deelname aan activiteiten in de buurt of het koppelen aan een (vrijwilligers-)maatje.

Eenzaamheid: iets van alle leeftijden en bevolkingslagen

Vaak wordt gedacht dat eenzaamheid vooral voorkomt onder senioren. Maar het is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Iedereen kan eenzaam worden. Soms helpt het om even met iemand te praten. Maar juist dat is vaak niet vanzelfsprekend.

Nicolette Tibboel, Promotor van het Signaalpunt Eenzaamheid vanuit Incluzio Twenterand: “Met dit signaalpunt willen we inwoners, maar ook zorgprofessionals, winkeliers of postbezorgers aanmoedigen om te letten op mogelijke signalen van eenzaamheid en dit bespreekbaar te maken. Vermoed je dat iemand eenzaam is, probeer dan het gesprek aan te gaan. De kans is groot dat diegene jouw betrokkenheid en zorgen waardeert. Voor wie het lastig vindt om zelf dat gesprek te starten, biedt het Signaalpunt Eenzaamheid uitkomst. Zo hoef je niet met je zorgen te blijven lopen. Door het afgeven van een signaal laat je merken dat je naar iemand omziet, het Signaalpunt zoekt dan vervolgens contact met de persoon waarvoor het signaal is afgegeven.”

Meer informatie

Meer weten over het Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand of de mogelijke signalen die kunnen duiden op eenzaamheid, kijk dan hier. Of neem contact op met Nicolette Tibboel, Promotor Signaalpunt Eenzaamheid Twenterand via 06 11 05 11 33 of NTibboel@incluzio.nl.