Incluzio Twenterand > Sociaal Tuinieren Festival om elkaar te ontmoeten

Sociaal Tuinieren Festival om elkaar te ontmoeten

Van 19 tot en met 23 september 2022 organiseerden SVEN, onderdeel van Incluzio Uitvoering Oost, en Stichting Present het Sociaal Tuinieren Festival in de wijk Stevenfenne, Enschede. Drie dagen worden er uitgetrokken om dertien tuinen aan de Landbouwstraat om te toveren tot duurzame, groene en onderhoudsvriendelijke tuinen. Uiteraard onder het genot van koffie, thee en een lunch. De Festivalweek werd feestelijk afgesloten met een barbecue met alle betrokkenen.

Om dit evenement te laten slagen, hebben 12 partijen de handen ineen geslagen. Wijkbewoners, vrijwilligers van Present en SVEN, basisschool CBS De Koning, Stichting Surplus, Het Stevenfennehuis, hovenier Viridi, leerlingen van het Zone College en Het Stedelijk Diekman, allemaal werken ze samen bij dit driedaagse buurtfestival.

Wat is sociaal tuinieren

Sociaal Tuinieren houdt in dat vrijwilligers tuintjes opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Deze mensen hebben vaak gezondheidsproblemen, weinig financiële middelen en een beperkt sociaal netwerk. Tijdens het Sociaal Tuinieren Festival gaan groepen vrijwilligers onder deskundige begeleiding aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud van hun tuin. Zo werkt Sociaal Tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen en biodiversiteit in de wijk, een nette leefomgeving en betere klimaatbestendigheid.

Ook meedoen?

Het Sociaal Tuinieren Festival is een lopend project in de wijk Stevenfenne in Enschede. Aanmelden en informatie via Sigrid Binksma van SVEN / Incluzio Uitvoering Oost op 06-15093370 | sbinksma@incluzio.nl.

Fotografie: Chantal van der Burgt