Incluzio Twenterand > Werken als wooncoach; de werkdag van Marion

Werken als wooncoach; de werkdag van Marion

Een dag uit de agenda van Marion (vroege dienst)

Vandaag heb ik dagdienst, wat inhoudt dat ik om 7:30 uur start bij de woning. Ik werk vandaag samen met welzijnsassistente José. Mijn collega Susan die slaapdienst heeft gehad, vertelt ons kort de bijzonderheden van gisteren en vertrekt dan naar huis. Zodra ik de rapportage van de afgelopen dagen heb doorgenomen, kan de werkdag beginnen.

Opstaan

Binnen de woonvoorziening zijn enkele cliënten die moeite hebben met het zelfstandig starten van hun dag. Deze cliënten ondersteunen we door ze te controleren in de ochtend.

  • Lukt het met opstaan?
  • Wat heb je op de planning vandaag?
  • Wat heb je nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Vandaag heeft cliënt P het niet makkelijk. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking (LVB) en bovendien Borderline problematiek. Ze heeft besloten dat het niet haar dag is en geeft aan niet op te willen staan. P wordt boos als ik bij haar op de kamer ben en heeft het gevoel dat ik haar wensen niet respecteer. Na een gesprekje kan P ervaren dat ik bij haar ben om haar te herinneren aan haar eigen plannen. Het lukt haar om in beweging te komen.

Eén voor één druppelen bewoners, waaronder P, binnen in de beide woonkamers om te ontbijten. De een heeft hele verhalen te vertellen, een ander weet met moeite goedemorgen te zeggen. Alles is prima.

Afspraak bij Psychologe

Om 8:45 uur kijk ik hoe het gaat met bewoonster W. Haar diagnose is autisme (ASS). Samen met haar heb ik een afspraak bij haar Psychologe. W ondervindt veel last van dwanghandelingen, deze spelen met name op als ze spanningen ervaart. Haar Psychologe helpt ons om de lijnen uit te zetten van behandeling naar begeleiding. Hoe kunnen we de theorie toepassen in de praktijk? Bijzonder nuttig; als we begrijpen wat er gebeurt, is het makkelijker om richtlijnen te beschrijven en haar hiermee in de praktijk te ondersteunen. Een samenwerking die erg prettig verloopt, waardoor het regelmatig voorkomt dat we kunnen lachen tijdens onze bijeenkomst.

Luisterend oor

Als ik terug kom bij de woning, geeft José aan dat bewoner F gevraagd heeft of ik ruimte in mijn agenda heb om met hem in gesprek te gaan. Zijn diagnose is ook autisme (ASS). F kent veel donkere dagen en soms helpt het hem als hij vertelt waar hij last van heeft. Dit vraagt vooral een luisterend oor van mijn kant. Af en toe doe ik een poging om een situatie vanuit een ander daglicht te bekijken of een situatie iets te nuanceren. In de hoop dat het iets lichter voelt na afloop van het gesprek.

Rapporteren

Na dit gesprek ga ik een half uurtje aan de slag achter de laptop om de aantekeningen uit te werken van het gesprek met W en de Psychologe. We hebben een nieuwe afspraken gemaakt en deze deel ik per e-mail en via de rapportage met mijn collega’s zodat we samen één lijn kunnen trekken.

Lunch

Het is alweer tijd voor de lunch inmiddels, op beide woningen heeft José de tafel gedekt. We hebben nog macaronisalade over van gisteren, dus deze eten we lekker op met de aanwezige bewoners. Veel tijd om aan tafel te zitten en te kletsen met de mensen, is er alleen niet.

Afspraak bij Jobcoach

Vanmiddag heb ik namelijk een afspraak met de Jobcoach van cliënt K. Deze cliënt heeft een licht verstandelijke beperking (LVB) en heeft ook een stoornis uit het autisme spectrum (ASS). Sinds kort heeft K geen dagbestedingsplek meer, zelf heeft hij besloten dat hij zich wil gaan richten op betaald werk. Met behulp van een Jobcoach en ondersteuning van het UWV lukt het om bij een werkgever aan de slag te zijn.

Juiste omstandigheden scheppen

Door te overleggen samen, proberen we de informatie zo eenduidig mogelijk te krijgen om de rust en stabiliteit voor K zoveel mogelijk te waarborgen. We bekijken met z’n drieën naar de vragen: Waar loopt hij tegen aan? Wat is lastig en Wat gaat juist heel goed? Na dit overleg mag ik nog even op de werkplek van K kijken en zie ik en stralende medewerker die keihard zijn best doet.

Overdracht

Als ik terugkom bij de woning is het 14:40 uur, ik heb nog 20 minuten om te rapporteren wat ik vandaag heb gezien en gehoord voordat mijn collega’s van de avonddienst en slaapdienst komen. Samen met José informeer ik mijn collega’s over de dingen die uitzonderlijk waren vandaag en welke zaken vanavond nog de aandacht wensen. Het was een dag met veel afwisseling en fijne gesprekken waardoor ik voldaan naar huis mag gaan. Het is dan 15:30 uur.